Varan har lagts till i varukorgen

Svävande övergångsställen ska öka säkerheten

Vägar och gator 28 jun 2021
overgangsstalle-landskrona-svavande
Övergångsställen som ser ut att sväva har målats på två ställen i Landskrona. Förhoppningen är att de ska öka trafiksäkerheten. Foto: Landskrona stad
Övergångsställena är målade så att de ser ut att sväva över gatan. Förhoppningen är att den optiska illusionen ska sänka hastigheterna på platserna.

Landskrona stad har låtit måla två sådana övergångsställen i kommunen. Ett av dem på en gata i centrala Landskrona i närheten av en park med många oskyddade trafikanter som korsar gatan. Den andra i tätorten Häljarp utanför centralorten.

– Det man kan säga om den här typen av åtgärder är det är en rätt så enkel sådan utifrån att det är enkelt att utföra och det är inte så konstadskrävande. Dessutom tillför det något annat i miljön, säger Tora Broberg, stadsmiljöchef på Landskrona kommun.

Den optiska illusionen är ett sätt för kommunen att testa att höja trafiksäkerheten genom att dämpa hastigheten hos passerande fordon.

– Vi har placerat dem på två olika slags platser. Då kan vi se om det fungerar på båda platserna eller om det funkar bättre på en specifik sorts gata, säger Fredrik Andreasson, trafikplanerare på Landskrona kommun.

Testats runt om i världen

Övergångsställen som verkar sväva i luften är dock inget unikt för Landskrona. Redan 2018 testade Helsingborgs kommun samma sak och i slutet av 2020 lät Tomelilla kommun göra likadant.

Internationella exempel finns även från Island, Kanada och USA. Fredrik Andreasson säger att erfarenheterna från dem visar på positiva resultat men att det är väldigt platsspecifikt var det fungerar. Bara för att det fungerar på ett ställe så behöver det inte betyda att det kommer göra det på ett annat.

– Det är vi medvetna om och det är därför vi testar det för att se hur det fungerar.

För att se vad för resultat, om något, som de nymålade övergångsställena ger har mätningar av passerande fordons hastighet gjorts innan. Dessa ska följas upp med nya mätningar.

– Vi har inte fått något resultat från dem än men vi har fått viss respons genom medborgare som uttalat sig. De ska ha sett en effekt och säger att de upplever att hastigheterna gått ner, säger Tora Broberg.

Bevaka ämnen i artikeln

Vägar och gator
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter