Varan har lagts till i varukorgen
Svältfödda alger förbättrar luftkvaliteten
Bostäder 23 jun 2021
Många storstäder lider av luftföroreningar. Det tyska företaget Solaga har tagit alger till hjälp för att förbättra luftkvaliteten. Foto: Tobias Sterner och Solaga.
I KTH Live-In Lab testas tekniska innovationer i en verklig miljö där människor lever. Nu provas för första gången en bioteknik med alger som producerar biogas som ska rena luften.

I dag är efterfrågan på klimatsmart teknik och byggmetoder som är ekonomiskt konkurrenskraftiga stor. I forskningsprojektet KTH Live-In Lab finns studentboende och laboratorium i ett.

Det jag tycker är intressant är att man utan att öka ventilationen kan få en minskning av skadliga partiklar inomhus.

Labbet kan beskrivas som en infrastruktur där forskare får möjlighet att testa sina prototyper i ett verkligt system. Villkoret för att få vara med är att det ska finnas en prototyp färdig som först har testats i ett vanligt laboratorium.

Alger absorberar koldioxid

En som nu ska testa sin prototyp i skarpt läge är det tyska företaget Solaga som utvecklat tavlor, 50 x 50 centimeter med algodlingar bakom glas. Algerna försätts i svältläge och absorberar koldioxiden runt omkring sig och producerar biogas, vilket förbättrar luften.

Enligt Solaga ska en tavla fånga upp 30–50 procent av luftföroreningar som koldioxid, kvävedioxid, kemikalier och fina dammpartiklar i ett 20 kvadratmeter stort rum. 

Sensorer finns på plats

Detta är första gången ett biologiskt material testas i KTH Live-In Lab, berättar Jonas Anund Vogel, initiativtagare och föreståndare för KTH Live-In Lab.

– Det ska bli spännande att se hur väl tekniken fungerar i skarpt läge, i en miljö där riktiga människor lever. Vi kommer att kunna ha koll på alla värden genom de sensorer som finns på plats i KTH Live-In Lab.

– Det jag tycker är intressant är att man utan att öka ventilationen kan få en minskning av skadliga partiklar inomhus. Nu är det upp till bevis hur effektiv tekniken är.

Får inte växa okontrollerat

Tavlorna drar till sig smutsig luft som renas av algerna. Alger absorberar koldioxid i sin fotosyntes. Genom att jämföra koldioxid och lättflyktiga organiska föreningar i lägenheter som har tavlor med alger med lägenheter utan dessa kommer man kunna se hur pass mycket de faktiskt absorberar.

– Om algerna inte sätts i svältläge börjar de växa okontrollerat. Det gäller att ge dem precis så lite vatten att de befinner sig vid svältgränsen så att de producerar syre utan att växa, säger Jonas Anund Vogel.

Företaget Solaga utvecklar även en teknik där alger får växa utomhus på fasader av betong. Förhoppningen är att detta ska kunna bidra till både grönare och renare städer. Algerna har även förmåga att svalka varma städer.

FAKTA KTH Live-In Lab

KTH Live-In Lab är ett samarbete mellan KTH och Einar Mattsson, där Semrén & Månsson är arkitekter och samarbetspartner för utvecklandet av labbet.

Övriga samarbetspartner är Vinnova, Boverket, Ericsson, Belkab Bergmark Elkonsulter, Grunditz Göransson Arkitekter, Pinnab Inneklimat, Swerod. 

Källa: KTH Live-In Lab
Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Energi Energieffektivisering Hållbarhet Lokaler
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA KTH Live-In Lab

KTH Live-In Lab är ett samarbete mellan KTH och Einar Mattsson, där Semrén & Månsson är arkitekter och samarbetspartner för utvecklandet av labbet.

Övriga samarbetspartner är Vinnova, Boverket, Ericsson, Belkab Bergmark Elkonsulter, Grunditz Göransson Arkitekter, Pinnab Inneklimat, Swerod. 

Källa: KTH Live-In Lab