Varan har lagts till i varukorgen

Plåt- och ventföretag kan få lärlingspremie

Kompetens 9 jun 2021
larling-med-handledare
Loke Bodén (tv) är lärling hos Taktec i Falun och får hjälp av sin handledare Mattias Nordlund (th). Foto: Patrik Eriksson
Företag som tar emot och utbildar lärlingar ska uppmuntras och belönas. Plåtslageri och ventilationsföretag kan nu därför ansöka om en lärlingspremie på 30 000 kronor.

Bakom satsningen står PVF Yrke och Utbildning, som ägs av Plåt- & Ventföretagen och Byggnads. De anser att lärlingar är en viktig del för utbildning och rekrytering inom byggbranschen. Ett stort ansvar hamnar dock på företagen. Nu ska de belönas.

– Vi anser att företag som åtar sig att handleda och utbilda duktiga yrkespersoner ska belönas. Det här bidraget täcker givetvis inte all tid och alla omkostnader, men är symboliskt viktigt och ett steg i rätt riktning, säger Annika Waernström, vd för PVF Yrke & Utbildning, i ett pressmeddelande.

Långsiktig plan

Alla plåtslageri- och ventilationsföretag som är anslutna till kollektivavtalet för Plåt och Ventilation kan ansöka om lärlingspremien på 30 000 kronor exklusive moms.

Kraven är att:

  • företaget tecknar ett utbildningskontrakt i PVF-KUB med en lärling
  • lärlingen avlägger sin yrkesexamen
  • lärlingen uppnår yrkesarbetarstatus.

Premien kan sökas för både gymnasie- och företagslärlingar. Planen är att PVF ska jobba långsiktigt med lärlingspremien.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Kompetens Produktion Utbildning Ventilation
Fackområden

Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial