Varan har lagts till i varukorgen
”Allt i ett” kan ge energieffektiva småhus
Bostäder 2 jun 2021
huvudbild_villor
Över 80 procent av Sveriges två miljoner småhus är äldre än 35 år. Foto: Thomas Enqvist
Skulle ett "allt i ett-koncept" kunna vara en lösning för att få fler att energirenovera sina småhus? Detta har undersökts i en ny doktorsavhandling.

Byggnader står för en stor andel av den energi som förbrukas i Sverige. Hittills har intresset varit lågt bland småhusägare för renoveringar i syfte att spara energi.

En av anledningarna till det låga intresset kan vara att beslutsprocessen är komplicerad. Idag behöver den som vill energirenovera ta kontakt med många aktörer för olika delar av renoveringen. Georgios Pardalis, doktorand i byggteknik vid Linnéuniversitetet, har i sin nya avhandling utforskat om ett allt i ett-koncept skulle kunna vara en nyckel till att öka intresset.

– En så kallad one-stop-shop erbjuder husägaren en enda kontaktpunkt för hela renoveringen, från energiundersökning till slutlig kvalitetskontroll. Det kan vara i form av en fysisk aktör eller en webbplats. Där kan husägarna hitta all information och alla tjänster de behöver för att genomföra ett samordnat projekt, säger Georgios Pardalis på Linnéuniversitetets webbplats.

Marknadsmässiga villkor behövs

Forskningen har haft formen av enkäter och intervjuer med husägare, byggföretag, banker, mäklare och energirådgivare. Studien visar bland annat att det finns husägare som skulle vara intresserade av one-stop-shop-konceptet.

Avhandlingen tar också upp centrala frågor som är viktiga att reda ut om konceptet ska kunna bli verklighet i Sverige. Den föreslår även olika strategier för att skapa marknadsmässiga villkor som främjar energirenovering av äldre småhus. 

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Energi Energieffektivisering Forskning Renoveringar
Fackområden

VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter