Varan har lagts till i varukorgen
Hållbar ventilationslösning sparar montagetid
Arbetsmiljö 27 jan 2021
kanaler-goran
Det tog några år för Göran Bernhardsson och hans kollega att utveckla och godkänna den nya ventilationslösningen men sedan 2016 har de en fabrik i Kalmar. Foto: Climate Recovery
Göran Bernhardsson är en av innovatörerna bakom Climate Recovery. En ventilationslösning av återvunnet glas som levereras i platta paket och är färdigisolerad.

Hur kom du på idén?
– En dag för nästan 13 år sedan ställde jag mig frågan varför ska jag använda plåt, som är en begränsad produkt, till att flytta lite luft. Det var en hållbarhetstanke och den har förstärkts genom åren.    

Vilka är fördelarna med era kanaler jämfört med konventionella plåtkanaler?
– Den mest iögonfallande fördelen är att man slipper isolera kanalen. En annan avgörande faktor är miljöhänsynen. Både att produkten producerar betydligt mindre koldioxid när den framställs än vad en plåtkanal gör och det faktum att vi får en lägre energianvändning under drift vilket också resulterar i lägre koldioxid. När större fastighetsägare söker miljöbedömningar spelar detta en stor roll.

Vad säger ventilationsmontörerna?
– De som har jobbat med det i ett par dagar är förtjusta och tycker det är smidigt. De är inte trötta när dagen är slut eftersom materialet är så mycket lättare. När de går och hämtar en kanal kan de ta med sig ett helt paket som innehåller fyra-fem kanaler. Det blir mycket mindre spring på bygget och montagetiden blir effektivare.

Våra platta, lätta paket gör att både hanteringen på plats och transporten till byggplatsen blir effektiv

– Men det är inte så lätt att övertyga montörerna till en början. De är skeptiska till allt som är nytt.

Finns det några andra fördelar?
– Den löser egentligen många av ventilationsinstallationernas problem. Vi har ordentliga radier på våra böjar och t-stycken vilket innebär att vi får lägre tryckfall och det bidrar till att livscykelkostnaderna sjunker. Isoleringen gör att vi får en tyst anläggning, vi slipper ljuddämparna.

– Vid renoveringar är den bra. Kör du in en plåtkanal i en nymålad vägg måste du måla om den, det händer inte med våra kanaler.

Hur rensar man era kanaler?
– Man använder tryckluft. Det går även att använda en mjuk borste men för att inte ta risken att någon kör in en stålborste i kanalen så säger vi tryckluft.

Kan du berätta om någon nackdel?
– Det enda jag kommer på är att det går att sticka hål på den med en kniv men det går ju även på en plåtkanal. Vår kanal är däremot lätt att laga, det är bara att sätta en tejp över.

Hur ligger det prismässigt?
– Det är alltid bättre än en isolerad plåtkanal. En naken plåtkanal kan vi sällan konkurrera med. Men om logistiken och installationen är lite svårare kan vi konkurrera även med den. Våra platta, lätta paket gör att både hanteringen på plats och transporten till byggplatsen blir effektiv.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Hallå där... Hållbarhet Kyla Projektering Renoveringar Teknik Ventilation Återbruk
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Fler nyheter

Fördjupningsmaterial