Varan har lagts till i varukorgen

Kommuner vill energieffektivisera mer

Energi 21 dec 2021
huvudbild_klimat
Energieffektivisering är nödvändigt för att nå klimatmålen. Foto: Mostphotos
Två tredjedelar av kommunpolitikerna ser energieffektivisering som mycket viktigt för att nå klimatmålen. Det visar en ny undersökning.

Energieffektiviseringsföretagen, EEF, har genomfört en enkätundersökning som omfattar 2 243 kommunpolitiker från hela Sverige och fastighetsansvariga tjänstemän från 143 av landets 290 kommuner.

I resultatet framkommer att både politiker och tjänstemän är överens om fördelarna med energieffektivisering i form av minskade driftskostnader och minskad klimat- och miljöpåverkan.

Båda grupperna upplever att det finns behov av energieffektivisering av kommunens egna fastigheter. Ansvariga tjänstemän anser också att renovering och effektivisering av de egna fastigheterna bör prioriteras högre.

Modell för renoveringsvåg

Lotta Bångens, vd för EEF, menar att det ofta är krångliga och tidskrävande upphandlingar som sätter käppar i hjulet för energieffektivisering. För att få igång en renoveringsvåg behövs lösningar som fungerar i praktiken.

EEF har därför tagit fram en ny modell som förenklar upphandling av energieffektivisering i offentliga fastigheter. Omvärldsbevakning har nyligen skrivit om EnOff som modellen kallas. Det räcker med en enda upphandling för att effektivisera ett helt bestånd med flera byggnader. Genomförandet utförs stegvis, som optioner, och bygger på samverkan mellan beställare och leverantör.

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Energieffektivisering Lokaler Renoveringar Upphandling
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter