Energiövervakning är nästa stora satsning, enligt undersökningen. Foto: Mostphotos
De flesta fastighetsbolag vill bli mer uppkopplade än de är idag. Det största hindret är ekonomiska resurser följt av bristande kunskaper visar en rapport om smarta fastigheter.
Navet Analytics har på uppdrag av Schneider Electric undersökt fastighetsbolagens grad av digitalisering. Resultatet är sammanställt i rapporten ”Smarta fastigheter – trendrapport 2021”. Den är en uppföljning på liknande rapporter som gjordes 2017 och 2019.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Öppna plattformar ska öka innovationsförmågan inom fastighetsautomation. Det är ett av målen med ett samarbetsprojekt där 24 fastighetsaktörer, systemleverantörer och tjänsteutvecklare ingår.
Från skruv och mutter till den senaste tekniken med molntjänster och digitala tvillingar. Detta och mycket mer innehåller den nya boken Praktisk fastighetsautomation. "Den ger en beskrivning av hur saker och ting fungerar," säger författaren Leif Håkansson.
En effekt av trångboddhet kan bli en försämrad inomhusmiljö och i förlängningen skador på byggnaderna. Forskare vid Lunds tekniska högskola utvärderar hur olika åtgärder minskar dessa problem.
Åtgärder för att öka stabiliteten i områden med risk för jordskred har en miljö- och klimatpåverkan. En ny vägledning ger rekommendationer för hur det ska redovisas.
En förstudie inom Bebo har undersökt energibesparing och klimatpåverkan för olika fönsteråtgärder i flerbostadshus. Ett enklare excelverktyg har också tagits fram för att hjälpa fastighetsägare att fatta beslut.