I början av juli kom beslutet från Mark- och miljööverdomstolen som sänt chockvågor genom den svenska byggbranschen. Domstolen ansåg att Cementas miljökonsekvensbeskrivning av en fortsatt brytning av kalk vid bolagets fabrik i Slite hade så stora brister att inget nytt tillstånd kunde ges.
Det nuvarande tillståndet löper ut 31 oktober och efter det skulle ingen kalk få brytas vid fabriken, som producerar ungefär 70 procent av all svensk cement. Byggbranschen menade att stoppet skulle leda till stora konsekvenser, som byggstopp och arbetslöshet.
Även en utredning av bolaget Ramboll, gjord på uppdrag av regeringen, visade på allvarliga risker för samhället.
Regeringen föreslår nu en tillfällig och tidsbegränsad ändring i miljöbalken för att produktionen av cement ska kunna fortsätta i Slite. Det handlar om att Cementas tillstånd för att bryta kalk kommer att förlängas med åtta månader från 31 oktober. Inom det befintliga tillståndet har företaget ännu inte tagit upp all den mängd kalk som man har rätt till. Något som förväntas kunna ske på åtta månader.
– Det är alltså inte ett nytt tillstånd utan inom ramen för det tillstånd som redan givits, sa miljöminister Per Bolund (MP) under en pressträff på tisdagen.
Enligt Per Bolund ger det möjlighet att undvika de storskaliga konsekvenser som ett stopp annars kan innebära.
Cementa har överklagat Mark- och miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen. Men därifrån har ännu inget meddelats om det kommer att tas upp.