Det var i mars 2020 som olyckan inträffade. Plötsligt gav taket vika på Tarfalahallen i Kiruna och även delar av väggen följde med i raset.
Två personer befann sig i sporthallen vid tillfället. Mirakulöst nog klarade sig båda personerna helt utan fysiska skador men händelsen har väckt oro.
Nu har Statens haverikommission, SHK, presenterat sin rapport. Utredningen har visat att den aktuella takkonstruktionen varit instabil och beroende av sekundära stabiliserande strukturer som beräknats och dimensionerats bristfälligt.
Att konstruktionen är relativt vanlig gör inte saken bättre. Enligt SHK har liknande byggnader identifierats i 51 kommuner och på flera håll har hallarna fått stängas för undersökning och åtgärder.
Rapporten pekar på grundläggande systembrister i plan- och byggprocessen. Utredarna menar att fler byggnader sannolikt kommer att rasa ihop eftersom ”kontrollsystemet i Sverige är avsevärt mindre robust än i våra grannländer”.
Problemet är främst att kontroller av en byggnads konstruktion uttryckligen är undantaget från byggnadsnämnderna. Samhällets kontroll är därmed obefintlig, konstaterar SHK.
Detta medför betydande risk att människor omkommer eller skadas, enligt rapporten, och därför riktar utredarna nu en rekommendation till regeringen. Budskapet är att det bör införas krav på oberoende kontroller av större byggnaders konstruktion.
Sven Thelandersson, professor emeritus i konstruktionsteknik vid Lunds tekniska högskola, har deltagit i utredningen. På högskolans hemsida kommenterar han rapporten.
– Med nuvarande lagstiftning räcker det med egenkontroller. Det vill säga att företag anlitade av byggherren, oberoende av kompetens, själv godkänner sitt eget bygge. Det blir ofta ett slag i luften, eller en ren papperskonstruktion, säger Sven Thelandersson.
Han tror dock inte på ett återinförande av byggnadsinspektörer i kommunerna. I stället förespråkar Sven Thelandersson kvalitetsarbete på nationell nivå, exempelvis som i Norge där en statlig myndighet har ansvar för att samordna och driva kvalitetsarbetet inom byggsektorn.