Det var för omkring fyra år sedan som diskussionerna startades på Luleå Energi om vad man skulle kunna göra för att stävja klotter på bolagets anläggningar. Idén om att utsmycka med konst var något man tog fasta på ganska snabbt.
Maria Näslund, varumärkeskommunikatör på Luleå Energi, tog fram ett mönster som sedan målades upp på en av stationerna. Den utvalda stationen, som står på en utsatt plats vid ett känt handelsområde i Luleå, fick nu vara ifred från klotter. Då beslutade man att utveckla idén vidare.
– Vi beslöt oss för att göra ett ungdomsprojekt och la ut en annons där vi sökte efter konstintresserade ungdomar mellan 18 och 22 år. Detta var våren 2019. Vi fick in många ansökningar och därefter följde intervjuer och urvalstester innan slutligen sex ungdomar valdes ut, berättar Maria Näslund.
Efter urvalsprocessen fick ungdomarna designa och måla upp konstverk på några av nätstationerna i staden. Det blev startskottet till en återkommande årlig satsning.
– I år har det varit lite speciellt för Luleå Energi fyller 125 år, vilket innebär att energins historia har varit tema för årets konstprojekt. Fyra stationer har målats av denna säsongs duktiga ungdomar, och det har än en gång blivit ett helt fantastiskt resultat.
Har mängden klotter minskat?
– Jag skulle säga att det är betydligt färre incidenter än tidigare. Vår uppfattning är att de ytor som målas upp med konstverk, som nu är 13 stycken till antalet, i större utsträckning får vara ifred. Saneringskostnader kan uppgå till stora summor på grund av klotter på nät- och fördelningsstationer och andra anläggningar. Visst har det klottrats vid något enstaka tillfälle, men då har vi varit snabba att klottersanera.
Maria Näslund berättar att hon blivit kontaktad av andra elbolag som varit intresserade av projektet.
– Det är kul att det ger lite ringar på vattnet. Det här med muralmålningar är ju definitivt ingen ny företeelse, och att måla på olika former av anläggningar görs ju inte bara på andra platser i Sverige, utan även utomlands. Jag tycker det är ett coolt och vackert inslag i stadsbilden på en nödvändig byggnad för infrastruktur. Och kan vi inspirera andra så är det bara roligt, säger Maria Näslund.