Varan har lagts till i varukorgen

Fler efterfrågar cirkulärt renoverade kontor

Renoveringar 3 aug 2021
huvudbild_studenthuset-biblioteket
Återbrukade stolar på Linköpings universitet. Foto: Mer Arkitekter
Nu är det fler svenska företag som efterfrågar ett cirkulärt tänk vid renovering, nydesign och ombyggnad av nya och befintliga kontor. Det är en förändring som arkitektkontoret Mer Arkitekter märker av.

Just nu bygger väldigt många om sina kontor för ändrade arbetssätt efter pandemin. Mer Arkitekter, som är inriktat på kontor och arbetsplatser, har märkt av en markant efterfrågan av cirkulärt tänk. Det gäller vid renovering, nydesign och ombyggnad av nya och befintliga kontor.

Med cirkulärt renoverade kontor innebär att man till allra största del återanvänder material, möbler och befintliga ytor för att skapa nya typer av arbetsytor, funktioner och/eller ett övergripande nytt inredningskoncept.

Fördubblad efterfrågan

– Jämfört med samma period föregående år ser vi första delen av 2021 mer än en fördubbling av kunder som aktivt efterfrågat ett cirkulärt återbruk-tänk vid beställningar av ombyggnader och nya koncept av kontor, säger Niklas Larsén, arkitekt och Mer Arkitekters vd i ett pressmeddelande.

sidobild-niklas-larsen Niklas Larsén. Foto: Mer Arkitekter

Han menar att efterfrågan kan ha flera orsaker. Det kan vara i kölvattnet av pandemin där man förstått att arbetsplatser kan behöva justeras fort, men framför allt tror han att privatlivets självklara fokus på hållbarhet äntligen kan ha smittat av sig in i företagsvärlden och bolagsbeslut.

Plånbok och miljö gynnas 

Mer Arkitekter har sett stora vinster i såväl kostnader som koldioxidutsläpp och avfall i projekt med cirkulärt renoverade kontor.

Som jämförelse motsvarade ett nyligen avslutat projekt för Uppsalahem, med 26 procents återbruk, hela 18 804 kilo besparat koldioxidutsläpp och 4,8 tons avfall.

OM Tips för att piffa upp kontoret cirkulärt inför hösten

  • Stoppade möbler ges nytt liv med ny klädsel eller ny stoppning.
  • Trästolar kan målas eller lackas om.
  • Saknas det rum för möten, innan ni bygger om prova att hyra mobila rum från 1-4 personer som fungerar perfekt som telefonrum, fokusrum eller för mindre möten. Flera av dessa rum går både att hyra/leasa.
  • Förvaringsenheter kan byggas ihop till projektbord genom att sätta samman dem och lägga på en skiva.
  • Se över hur kontorsytorna nyttjas under dagen, kan lunchrummet fungera som en arbetsplats för samarbete genom att till exempel byta ut stolar eller belysning?
Källa: Mer Arkitekter
Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Lokaler Hållbarhet Återbruk
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter