Varan har lagts till i varukorgen
De använder designade solceller på fasaderna
Bostäder 25 aug 2021
Bostadsbolaget är bland de första hyresvärdarna i Sverige med att använda solcellsdesign på fasad. Foto: Bostadsbolaget
Med hjälp av designade solcellspaneler på husets fasad hoppas Bostadsbolaget väcka uppmärksamhet och intresse kring solenergi. Samtidigt som husen i detta specialprojekt försörjs med el.

Det vanligaste är att solceller inte syns eftersom de sitter på taken. Tekniken med designade paneler på fasad är relativt ny i branschen, menar Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget och initiativtagare till den annorlunda solcellslösningen.

Just de här väggarna ligger rakt mot söder och fungerar bra för den här typen av solceller. Tillsammans med solcellerna på husets tak kommer panelerna producera cirka 145 kW, vilket täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor såsom belysning, hissar och tvättstugor.

Mosaikmönster inspirerat av folklore

Huset på Friskväderstorget i Göteborg syns över hela området och de nya solcellerna väcker uppmärksamhet och nyfikenhet bland de som går förbi.

Panelerna är uppbyggda av moduler med tryckta färgfält som kombineras i ett mosaikmönster inspirerat av nordafrikanska kakelmönster och svensk folklore.

Solpanelerna är framtagna av AFRY och designade av arkitekten Frida Hallin.

Bostadsbolaget deltar i Allmännyttans Klimatinitiativ där målet är att all energi ska vara fossilfri till år 2030.

FAKTA Bostadsbolaget

Bostadsbolaget, Göteborgs stads bostadsaktiebolag, är ett av Göteborgs ledande allmännyttiga bostadsföretag med över 24 000 lägenheter. 

Källa: Bostadsbolaget
Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Hållbarhet Miljö Tillgänglighet
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Bostadsbolaget

Bostadsbolaget, Göteborgs stads bostadsaktiebolag, är ett av Göteborgs ledande allmännyttiga bostadsföretag med över 24 000 lägenheter. 

Källa: Bostadsbolaget