Varan har lagts till i varukorgen
Allt fler bostadsrättsföreningar anlitar vaktbolag
Bostäder 20 aug 2021
vaktare
Stiftelsen Tryggare Sverige menar att problemet är avsaknaden av en lokal och närvarande polis. Foto: Mostphotos
För att öka tryggheten har fler bostadsrättsföreningar i landet börjat anlita vaktbolag som patrullerar i området. Utvecklingen möter dock kritik.

Efterfrågan på larmtjänster har ökat den senaste tiden uppger SVT Nyheter. Enligt Harald Paulsson, vd på Larm Assistans Sverige, har intresset för patrullerande vakter ökat explosionsartat. Hans bolag åkte tidigare ut till cirka tio bostadsrättsföreningar och villaområden, medan det idag är över 50 områden. 

Även antalet hemlarm har ökat i antal. Enligt föreningen Säkerhetsbranschen har hemlarmen ökat från cirka 400 000 år 2012 till över 630 000 år 2019.  

Närvarande poliser saknas

Det finns dock de som är kritiska mot utvecklingen att fler bostadsrättsföreningar och villaföreningar anlitar privata vaktbolag som ett sätt att öka tryggheten i området. En kritiker är den politiskt oberoende organisationen Stiftelsen Tryggare Sverige som menar att problemet är avsaknaden av en lokal och närvarande polis. 

– Vi måste ta en diskussion om det är en sådan utveckling vi vill ha, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare på Stiftelsen Tryggare Sverige, till SVT Nyheter. 

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Samverkan Samhällsplanering Hållbarhet
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter