Varan har lagts till i varukorgen

Luftfilter med formaldehyd diskuteras

Arbetsmiljö 15 apr 2021
formaldehyd
Se upp så att ditt luftfilter inte avger formaldehyd. Foto: Anton Lebedev, Mostphotos
Under flera år utsattes anställda på en luftfilterfabrik i Holland för det cancerframkallande ämnet formaldehyd. Tillverkaren fälldes nyligen i domstol och nu diskuteras problemet i Sverige.

Ove Kärrnäs, vd på luftfiltertillverkaren Ultramare, framhåller i branschtidningen VVS Forum att det finns stor risk för att glasfiber med formaldehyd används och säljs i Sverige.

 – Förbjud luftfilter med formaldehyd. Det finns ersättningsfilter utan formaldehyd som till och med håller bättre kvalitet, säger han och fortsätter:

– Både köpare av luftfilter och firmor som arbetar med montering, borde ställa krav på att filtren är testade och helst inte innehåller, men framförallt inte släpper ifrån sig formaldehyd.

Problemet ifrågasätts

Enligt VVS Forum har Britta Permats, vd för Svensk Ventilation, inte hört talas om problem med formaldehyd i luftfilter. Filtertillverkaren Camfil ifrågasätter också problemet. I deras analyser har inga emissioner av formaldehyd kunnat påvisas.

Europachefen för luftfilterföretaget som har stämts menar att den aktuella typen av luftfilter inte längre tillverkas i deras fabriker.  

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Innemiljö Upphandling Ventilation
Fackområden

Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter