Varan har lagts till i varukorgen
ESA industri och installation i ny utgåva
Arbetsmiljö 29 apr 2021
esa-industri-och-el
Elsäkerhetsanvisningarna, ESA, omfattar säker skötsel av och säkert arbete på eller i anslutning till elektriska anläggningar. Foto: Mostphotos
En ny version av ESA Industri och installation har tagits fram. Publikationen är baserad på reglerna i SS-EN 50110-1 och samordnad med ESA-19.

Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall. Betryggande säkerhetsåtgärder ska vidtas mot skada genom elektrisk ström. Genom att följa Elsäkerhetsanvisningarna, ESA, uppfyller arbetsgivaren dessa krav.

Nu har ESA Industri och installation 2021 kommit i en ny utgåva. Publikationen omfattar regler för arbeten inom industriella elanläggningar samt elinstallationer i bostäder och kontor och liknande. Den kan användas som ett planeringsverktyg för att förebygga skador och klarlägga organisation, roller och vilka arbetsuppgifter som följer med varje roll. 

ESA Industri och Installation är baserad på SS-EN 50110-1 samt är samordnad med ESA-19.

OM Elsäkerhetsanvisningarna, ESA

Via ESA följer elbranschen arbetsmiljölagen, elsäkerhetslagen och branschens tolkning av SS-EN 50110-1 Skötsel av elektriska anläggningar.

Exempelvis är ESA ett exempel på sådana anvisningar som avses i Elsäkerhetsverkets föreskrifter.

ESA är ett förtydligande och komplement till SS-EN 50110-1.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Bestämmelser Eldistribution Elinstallation Styr och övervakning Telekommunikation
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter