Varan har lagts till i varukorgen

Digitalisera detaljplaner med ny vägledning

Digitalisering 14 apr 2021
digital detaljplan
Digitaliseringskrav för detaljplaneinformation ska underlättas med en ny skrift. Foto: Mostphotos
Alla detaljplaner som upprättas från och med kommande årsskifte måste kunna tillgängliggöras digitalt. En ny rapport ska förenkla omställningen.

Den 1 januari 2022 införs krav på att alla kommuner ska upprätta digital detaljplaneinformation. Innehållet måste även vara tillgängligt nationellt.

Syftet är att främja en digitaliserad samhällsbyggnadsprocess och att detaljplaneinformationen ska kunna användas av fler, vilket kan spara både pengar och tid. Nu finns ett hjälpmedel för att möta det kommande kravet.

Planprocessen ändras inte

Det är Sweco som tagit fram en ny rapport på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Målgrupp är i första hand landets kommuner.

– Planprocessen i sig ändras inte, men däremot hur man arbetar med sin digitala detaljplaneinformation. Till exempel påverkas hur man strukturerar, lagrar och tillgängliggör detaljplaneinformation för att den ska bli sökbar och jämförbar med övriga kommuners, säger Therese Larsson Seglert, planarkitekt på Sweco.

Omställning i detaljplanearbete

De nya kraven medför ändrade förutsättningar för detaljplanearbetet. Vägledningen som nu tagits fram ska ge stöd kring bland annat hur omställningen kan göras och vilka kompetenser som är viktiga i detta.

Ett flertal kommuner har redan påbörjat arbetet med att digitalisera sina detaljplaner. Befintliga planer omfattas dock inte av kommande krav.  

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Digitalisering Lov och tillsyn
Fackområden

Anläggning Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial