Varan har lagts till i varukorgen
Uppkopplad byggplats flyttar till nätet
Digitalisering 10 sep 2020
uppkopplad byggplats
Martin Rudberg är professor vid Linköpings universitet och projektledare för Uppkopplad byggplats. Foto. Smart Built Environment/Mostphotos
Digitaliseringsprojektet ”Uppkopplad byggplats” går mot sitt avslut. Nu flyttar satsningen ut på nätet. Den nya webbplatsen ska fungera som en bank av kunskap och erfarenheter.

Det är innovationsprogrammet Smart Built Environment som står bakom Uppkopplad byggplats. Syftet har varit att främja digitalisering i byggbranschen. Vid årsskiftet avslutas satsningen för att i stället leva vidare i form av en ny webbplats.

Verksamheten har hittills utgjorts av fem testbäddsprojekt där det genomförts runt 25 olika tester. Fokus har legat på planerings-, produktions- och försörjningsprocesser.

Med bas i kunskapsinhämtningen från testerna jobbar vi vidare mot det långsiktiga målet

Ska bli kunskapsbank

Martin Rudberg, professor vid Linköpings universitet och projektledare, hoppas att webbplatsen blir en kunskapsbank som kan ge byggbranschen ett tekniskt språng.

– Med bas i kunskapsinhämtningen från testerna jobbar vi vidare mot det långsiktiga målet, att skapa den smarta, uppkopplade byggplatsen med tillhörande smarta försörjningskedjor och planeringsprocesser, säger Martin Rudberg i ett pressmeddelande.

Enligt honom har projektet bland annat varit framgångsrikt i att locka till sig nya aktörer till byggsektorn. Detta kan nu främja den digitala utvecklingen i branschen framöver, tror Martin Rudberg.

Många medverkande aktörer

Uppkopplad byggplats startade 2017 med en budget på ungefär 51 miljoner kronor. Huvudaktörerna i projektet är Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet, testbäddsvärdarna NCC, Skanska, Peab, Cementa, Lindbäcks Bygg och BoKlok samt IQ Samhällsbyggnad som projektkoordinator.

Bland testbäddsprojekten har det bland annat gått att hitta mekanisering, automatisering och robotisering. Ytterligare exempel är modellbaserat byggande och informationstillgänglighet.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Digitalisering Forskning Teknik
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial