Varan har lagts till i varukorgen
Stort intresse för nya ventilationslösningar
Bostäder 15 sep 2020
ventilationskanaler-och-karin-lindstrom
Under flera år har en diskussion pågått om ventilation i energieffektiva och lufttäta flerbostadshus. Foto: Niklas Rosén, fotomontage
Nu har de fyra bidragen till nya ventilationslösningar i energieffektiva flerbostadshus presenterats. Intresset är stort menar Karin Lindström, WSP, som ansvarat för tekniktävlingen.

I maj avgjordes Svensk Ventilations och BeBos tekniktävling om nya ventilationslösningar till energieffektiva flerbostadshus. Av 15 bidrag valdes fyra ut som intressanta att gå vidare med. I somras presenterades lösningarna under tre olika lunchwebbinarier som även går att se i efterhand, se länken under fördjupningsmaterial.

– Det är roligt att tekniktävlingen har mötts av så stort intresse. Webbinarierna där de tävlande har presenterat sina lösningar har varit välbesökta, även om de har genomförts i semestertider. De fastighetsägare som har lyssnat har också haft många intressanta frågor till de tävlande, säger Karin Lindström, energikonsult på WSP och projektledare vid Bebo.

Vill utvärdera i labbmiljö

BeBo och Svensk Ventilation kommer att ansöka om finansiering från Energimyndigheten i höstens E2B2-utlysning för ett fortsättningsprojekt där de fyra lösningarna utvärderas i en labbmiljö.

– För att fastighetsägare ska våga bygga om sina hus och installera helt nya lösningar, måste vi kunna visa att de fungerar i praktiken. Det kommer att bli väldigt intressant att se om lösningarna håller utlovad driftsäkerhet och följa vilken prestanda vi kan uppmäta. Vi vet också att det finns detaljer i systemen som skulle behöva finslipas innan dessa mätningar, och som vi diskuterar med de tävlande, säger Karin Lindström.

FAKTA Om tävlingen

Tekniktävlingen omfattade två delar. I den ena delen efterlyste man lösningar för att tillföra mer luft i samband med att luftflödet i spiskåpan ökas. Här valdes tre bidrag ut och det är:

  • Uteluftsdon i köket som styrs av en elmotor via en signal från spiskåpan (Didrik Aurenius)
  • Balanseringsenhet som kompenserar det ökade frånluftsflödet med ett ökat tilluftsflöde (Swegon)
  • Ersättningsluft via spiskåpan med koaxialkanal (PQR)

I den andra delen sökte man standardiserade och kostnadseffektiva lösningar för samlings- och fördelningslådor. Här valdes ett bidrag ut:

  • Modulbyggd samlings- och fördelningslåda (Didrik Aurenius).

Titta på de inspelade webbseminarierna för att få veta mer om de olika lösningarna, se länken under fördjupningsmaterial.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Innemiljö Projektering Teknik Ventilation
Fackområden

VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial