Drönare används allt mer inom samhällsbyggnadsbranschen och i kommunernas verksamhet. Säffle kommun är en av de som testat tekniken. Var fjärde-femte år anlitar kommunen ett företag för att utföra besiktningar av dess vägar. Den här gången fanns möjligheten att testa hur drönare kunde användas i arbetet.
– Normalt sett när vi gör de här typen av besiktningar åker en besiktningsman runt och dokumenterar vägarna genom att sitta i en bil och filmar eller tar kort på vägsträckorna, säger Hans Sundberg, gatuingenjör på Säffle kommun.
Jämfört med tidigare besiktningar skulle underlaget levereras i så kallade shapefiler, ett format som lagrar geografiska data, tillsammans med bilder av vägarna tagna ungefär var tionde till tjugonde meter. Besiktningsbolaget som vann upphandlingen skulle göra en traditionell besiktning men ville även undersöka hur det fungerade med drönare.
Besiktningen utfördes under 2019 och enligt Hans Sundberg blev den levererade besiktningen bättre för Säffle kommun genom användningen av drönare
– Tidigare har vi inte fått underlag som visar tydligt hur det ser ut på platsen. Det kan vi nu och det är en fördel att man tydligt ser sprickbildningar och sådant, säger han.
Tekniken har också flera fördelar jämfört med den besiktning som utförs på plats. Trafiken på vägen hindrar bland annat inte en drönare några meter upp i luften.
– Det som är bra med drönare är att det är lättillgängligt. Du kan besiktiga mycket som till exempel hustak, man kan besiktiga alla asfaltsytorna när man flyger flera gånger.
Bedömningar av asfalten kan även göras i efterhand. Då är det även möjligt att man med hjälp av informationen i bilderna kan mäta hur mycket ny asfalt som kan behöva läggas.
Men ännu når tekniken inte helt fram och kan inte ersätta personerna som utför besiktningarna på plats. Hans Sundberg anser att det även behövs att man kör med bil. Drönare är än så länge ett bra komplement.
– Det som inte drönarna klarar av så bra var sättningar och körupplevelsen, om vägen är väldigt upp och ner med många gupp. Det klarar inte drönare av att fånga upp.
En annan sak som är svårt att fånga upp är spårdjupet på asfalten.
Hans Sundberg ser flera andra möjligheter än att bara inventera asfalten i kommunen. Bland annat att bilderna som tas kan användas i projekteringsunderlaget för flera avdelningar än bara gatuavdelningen, till exempel för plan- och byggavdelningen i deras arbete med grundkartor.
– Noggrannheten är inte där än då bildernasnoggrannhet ligger på någon centimeter men det kommer att komma. Kan man då med en drönarflygning få en 3D-modell av kommunen, då kan det användas i projekteringsunderlaget. Konsulter kan till exempel slippa åka ut och mäta tidigt i projekteringen, säger han.