Varan har lagts till i varukorgen

Här drivs bygget med solceller

Elproduktion 6 okt 2020
Pilkvisten
Såväl bodar och maskiner drivs med el från solceller i projektet Pilkvisten i Landskrona. Foto: BoKlok
Solceller kan användas till mer än färdiga hus. Det har visat sig i ett projekt i Landskrona. Här används den gröna elen för att driva bygget av 33 lägenheter.

BoKlok har sedan ett par år solceller på taken som standard i sina bostadsprojekt. Men produktionschefen Mikael Fischer vill mer än så.

– Ända sedan vi började sätta solceller i våra lägenhetsprojekt har jag haft en tanke om att de borde gå att koppla in tidigare så att man kan nyttja grön el redan under byggtiden, säger Mikael Fischer i ett pressmeddelande.

Ett projekt i Landskrona

Det är projeket Pilkvisten med 33 lägenheter i Landskrona som nu får en soldriven byggarbetsplats. Under soliga dagar produceras mer än tillräckligt med energi för att driva hela bygget med bodar, verktyg och maskiner, enligt bolaget.

Solcellerna kopplades på i slutet av augusti. Elproduktionen var därmed igång när stora delar av byggnadsarbetet kvarstod och flera månader innan det är dags för inflyttning.

Även andra projekt

– Jag började skissa på det och tillsammans med elentreprenören tog vi fram en lösning för hur det skulle kunna gå till och nu är det igång, säger Mikael Fischer.

Nu har bolaget planer på att implementera modellen även i andra projekt. Arbetet som lett fram till den aktuella lösningen i Landskrona har drivits tillsammans med Strands Eltjänst.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Elproduktion Energi Hållbarhet Produktion
Fackområden

El & Tele Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial