Varan har lagts till i varukorgen

Furu och gran bubblare bland fasader

Forskning 22 okt 2020
furufasad
I våras monterades furufasaden på flerbostadshuset i Luleå. Foto: Rise
Lärk och ceder har fått konkurrens som fasadmaterial. Just nu pågår ett flertal projekt där det istället är gran och furu som gäller. Resultaten uppges vara goda.

För tre år sedan startades projektet "Fasaden i Staden Snabb, Snygg, Smart" som ett samarbete mellan bland annat Lindbäcks bygg, Luleå tekniska universitet och forskningsinstitutet Rise. Syftet har varit att ta fram hållbara och flexibla fasadsystem. Nu omsätts en del av idéerna i praktik.

Det är ett flerbostadshus på Porsön i Luleå som kläs med ett nytt fasadsystem av kärnfuru från norra Sverige. En vinnande faktor uppges vara virkets kådämnen som har vattenavvisande egenskaper. Dessutom trivs svampar inget vidare i träet, vilket gör att det sugs upp mindre vatten och därmed blir mindre risk för röta.

Den största fördelen

I tidningen Byggvärlden berättar Karin Sandberg, projektledare på Rise, att miljövinsten är fasadsystemets största fördel.

– Vi har minimerat metallinslagen, inte använt impregnering eller kemikalier och utvecklat en produkt med liten miljöpåverkan och som kan ingå i ett cirkulärt flöde, säger Karin Sandberg.

Idag är det ceder och lärk som dominerar i fråga om obehandlade fasadmaterial för flerbostadshus i trä. Orsakerna är flera. Karin Sandberg tror att det bland annat handlar om tradition och att många inte vågat lita på beständigheten i bland annat gran och furu.

Fasad av gran

Ytterligare ett projekt med nya metoder finns i Växjö där man använder obehandlad gran till delar av fasaden på ett flerbostadshus. Dock inte för hela byggnaden på grund av brandsäkerhet för höga byggnader.

Egenskaperna för gran varierar. En snabbt växande och frodvuxen gran ger virke som lätt blöts upp men också torkar snabbt. Motsatt förhållande gäller för en långsamt växande gran med hög densitet.

Furu och gran utgör ungefär 80 procent av det svenska skogsbeståndet. Den stora lokala tillgången uppges medföra både ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Forskning Hållbarhet
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial