En masteruppsats visar på en smart lösning för hur privata elbilar kan användas för att reglera frekvensen i elnätet. Från och med i höst testas detta i praktiken. Foto: Mostphotos
I ett examensarbete från KTH presenteras en smart lösning för hur privata elbilar kan användas för att reglera frekvensen i elnätet. Nu ska lösningen testas i skarpt läge.
Under 2018 gjorde den australiensiske masterstudenten Jacob Dalton ett examensarbete på Kungliga Teniska Högskolan, KTH, med en smart lösning för hur privata elbilar kan användas för att reglera frekvensen i elnätet.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Boverkets förslag till föreskrifter och allmänna råd om utrustning för laddning av elfordon är på remiss. Remissen innehåller bland annat krav på uttag- och anslutningsdon samt ett allmänt råd om ledningsinfrastruktur.
En elbil som står på laddning löper inte större risk att börja brinna än en fossilbil, det visar en ny studie från RISE Fire Reserach. Men skulle en elbil börja brinna, och står i exempelvis ett garage, så finns det vissa saker att tänka på.
E.ON har testat en laddlösning för elbilar där laddningen sprids under dagen. Lösningen är särskilt lämpad för parkeringar vid arbetsplatser.
”Simuleringarna vi gjort visar att det finns stor potential att implementera den här typen av teknik, säger Peter Andersson, produktchef E-Mobility på E.ON”.
Åtgärder för att öka stabiliteten i områden med risk för jordskred har en miljö- och klimatpåverkan. En ny vägledning ger rekommendationer för hur det ska redovisas.
En förstudie inom Bebo har undersökt energibesparing och klimatpåverkan för olika fönsteråtgärder i flerbostadshus. Ett enklare excelverktyg har också tagits fram för att hjälpa fastighetsägare att fatta beslut.