Varan har lagts till i varukorgen
Byggstart för lägenheter utan planlösning
Bostäder 19 nov 2020
RAW Rosendal
Så här ska huset se ut på utsidan – men hur det ska se ut på insidan är det de boende som avgör. Illustration: RAW Property
Några innerväggar eller ytskikt finns inte. Detta ordnar i stället den som flyttar in. Så ser konceptet ut för ett projekt som nu börjar byggas i Uppsala.

Omvärldsbevakning har tidigare berättat om planerna för bostadskonceptet RAW där köparen bestämmer planlösning. Nu har spaden satts i marken för projektet.

De 50 lägenheterna byggs i Uppsala med planerad inflyttning nästa år. Det som sticker ut är att det är de boende själva som väljer planlösning, ytskikt och takt för färdigställandet av de invändiga arbetena.

Frihet över kvadratmeter

Bostadsutvecklaren RAW Property menar att köparen på detta sätt får full frihet över sina kvadratmeter. Även kommunalrådet Erik Pelling (S) är positiv.

– Vi tyckte redan tidigt i processen att det här var en spännande idé, så vi var inte särskilt svårflörtade. Jag ser fram emot att komma tillbaka hit när huset är klart för att se hur alla satt sin egen prägel på sina hem, säger Erik Pelling i ett pressmeddelande.

Han hoppas också att lösningen ger de boende en möjlighet att själva styra över sina kostnader. Därigenom ska det också gå att komma lite billigare undan än vad som annars hade varit fallet, tror Erik Pelling.

Även kritiska röster

Men det finns även de som är kritiska. När konceptet presenterades förra året skrev riksdagsledamoten Ali Esbati (v), i ett inlägg i tidningen Arbetsvärlden, att modellen är del av en reträtt från gemenskapliga standarder och sociala framsteg, med "valfrihet att sänka sin välfärd till stöd för byggherrens kvartalsrapport".

Lägenheterna blir mellan 29 och 170 kvadratmeter stora. Enligt bostadsutvecklaren är ungefär 60 procent av bostäderna redan sålda.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Innemiljö Arkitektur
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial