Vid byggnation av fjärrvärme- och fjärrkyleledningar kan energiföretag, projektörer, byggledare och entreprenörer ta hjälp av bestämmelsen D2:11. Foto: Leif Ingvarson
Energiföretagen har uppdaterat flera tekniska bestämmelser gällande rörledningar i fjärrvärme och fjärrkyla. Nu vill de ha in synpunkter.
Det handlar om tre olika uppdateringar. Den tekniska bestämmelsen D:211 Läggningsanvisningar vilken omfattar rörledningar för fjärrvärme och fjärrkyla som förläggs i mark, ovan mark samt inomhus.
Fortsätt läsa – starta din prenumeration!
För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som du själv kan styra.
Genom att styra elanvändningen och värmesystemet på ett smart sätt och eller lagra energin kan fastighetsägare reducera sina effekttoppar, vilket kan spara både pengar och miljö. En ny studie ger flera exempel på lösningar.
Det går att återvinna stora mängder överskottsvärme från exempelvis datahallar, tunnelbanestationer och avloppsreningsverk. Ett EU-projekt ska ta fram ny kunskap om hur denna värme kan tas tillvara.
I Göteborg har flera aktörer, varav två fastighetsägare, gått samman och skapat en lokal handelsplats för el, fjärrvärme och fjärrkyla. David Steen, forskare i projektet, menar på att fastighetsägare som nätägare kan ha nytta av systemet.
Hösten 2017 drog Energimyndigheten igång forsknings- och innovationsprogrammet TERMO – värme och kyla för framtidens energisystem. Nu pågår ett tjugotal projekt inom programmet och ytterligare ett 20-tal projekt är på gång att starta.
Åtgärder för att öka stabiliteten i områden med risk för jordskred har en miljö- och klimatpåverkan. En ny vägledning ger rekommendationer för hur det ska redovisas.
En förstudie inom Bebo har undersökt energibesparing och klimatpåverkan för olika fönsteråtgärder i flerbostadshus. Ett enklare excelverktyg har också tagits fram för att hjälpa fastighetsägare att fatta beslut.