Varan har lagts till i varukorgen
Sveriges Allmännytta vill se tillfälliga bostadsbidrag
Bostäder 25 mar 2020
Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, vill att försörjningsstöd ska kunna ges till hyresgäster som har svårigheter att betala hyran på grund av coronapandemin. Foto: Sveriges Allmännytta
Staten har beslutat om stöd för att upprätthålla hushållens inkomster. Men Sveriges Allmännytta menar att ett riktat stöd kan behövas, i form av till exempel ett tillfälligt bostadsbidrag.

Som branschorganisation för Sveriges allmännyttiga bostadsbolag är den grundläggande inställningen att inga hyresgäster ska behöva sägas upp med anledning av corona-pandemin, skriver Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta, på deras hemsida.

Det gäller framför allt de hyresgäster som fått eller kommer att få betalningssvårigheter i samband med Corona-krisen.  

Vilka insatser behövs?

Det är kommunernas socialtjänster som ansvarar för att enskilda får den hjälp de behöver, till exempel genom försörjningsstöd, för att kunna betala hyran. Vd Anders Nordstrand skriver att det alla fastighetsägare kan göra i detta svåra läge är att se över vilka insatser som kan de kan göra för att hjälpa hyresgästerna att klara sig igenom krisen.

Hyreskrav till inkasso

De allmännyttiga bostadsbolagen har redan idag ett nära samarbete med socialtjänsten och nu är det viktigt att detta samarbete fördjupas för att hjälpa de hyresgäster som kan få svårigheter. Till exempel kan fastighetsbolagen avvakta så långt det är möjligt med att driva hyreskrav till inkasso, menar Sveriges Allmännytta.

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Ekonomi Kris och beredskap
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter