Varan har lagts till i varukorgen
Teknisk isolering
Stora problem med bristfällig rörisolering
Arkitektur 23 mar 2020
Rörisolering och Johan Sjölund, IF
Platsbrist är grundproblemet till att rören isoleras för tunt, menar Johan Sjölund på IF. Förutom ökade energikostnader kan detta bidra till risk för legionella. Foto: Andreas Johansson, Frida Rönnholm (Fotomontage)
Bristfällig VVS-isolering är tyvärr ett återkommande problem i branschen som kan innebära risk för vår hälsa och mindre energieffektiva installationer. Det menar Johan Sjölund på Isoleringsfirmornas förening, IF, som efterlyser mer utrymme för installationerna.
Under de senaste åren har flera fall uppmärksammats där man upptäckt att den tekniska isoleringen på rörinstallationer varit bristfällig. I höstas uppmärksammade exempelvis tidningen VVS Forum ett fall i Umeå där kallvattnet oavsiktligt värmts upp i ett schakt där rörledningar för både varmvatten, VVC, värme och kallvatten samlats. Schaktet var trångt och ledningarna hade inte isolerats enligt handlingarna.

Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.

Prova idag. Automatiskt avslut.

Bevaka ämnen i artikeln

Arkitektur Energi Energieffektivisering Projektering Renoveringar Teknik Vatten och avlopp Värme
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter