Varan har lagts till i varukorgen
Bostadsrätt

Skyddet för bostadsköpare ska stärkas

Bestämmelser 3 mar 2020
bostadsköp
Förhandsavtal om nyproducerade bostäder innebär bristande skydd för köparen, menar Riksrevisionen. Foto: Mostphotos
Den som köper en nyproducerad lägenhet har för svagt konsumentskydd, enligt en granskning från Riksrevisionen. Nu efterfrågas ändringar. ”Det finns brister i lagstiftningen”, säger granskningens projektledare Johannes Österström.

Att köpa en bostadsrätt på ritning är inte riskfritt. I en lång rad av uppmärksammade rättsfall har det visat sig att konsumentens rättigheter är mycket begränsade vid olika typer av brister i ett bostadsprojekt.

Regelverket har nu granskats av Riksrevisionen. I rapporten som presenterades nyligen konstateras att staten gjort alldeles för lite för att skydda köparna vid nyproduktion av bostäder.

Svårt att backa ur

Den som ger sig in i ett förhandsavtal för en lägenhet har små möjligheter att backa ur eller få kompensation vid exempelvis en försening av projektet. Något stöd vid tvister finns i praktiken inte.

Att rikta direkta krav mot bostadsutvecklaren är svårt för köparen. Dessutom kan viktiga beslut om bostaden och föreningen fattas utan insyn före själva upplåtelsen av lägenheten.

Johannes Österström Johannes Österström. Foto: Svensk Byggtjänst

– Det är en av de grundläggande delar där vi tycker att köparens ställning är svag och där man har små möjligheter att hävda sig. Här finns brister i lagstiftningen, säger Riksrevisionens projektledare Johannes Österström i det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

Initiativ för lösningar

Det har tagits initiativ för att komma till rätta med problemen. Ett sådant exempel är "Trygg Bostadsrättsförening" där flera bostadsutvecklare gått samman för att försöka stärka förtroendet i förhållande till konsumenterna.

Enligt Riksrevisionen finns dock behov av tvingande åtgärder. Den nya rapporten sammanfattar problemen med att staten gjort för lite för att säkra ett rimligt skydd för bostadsköparna.

Riksrevisionens rekommendation är nu att regeringen bör se över bestämmelserna i bostadsrättslagen och andra relevanta föreskrifter. Detta för att köpare av nyproducerade bostadsrätter ska kunna erbjudas samma ställning som på andra konsumentmarknader.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Bostäder Ekonomi Finansiering
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial