Varan har lagts till i varukorgen

Så frigjordes 215 lägenheter

Bostäder 4 mar 2020
stockholms-hem-andrahandsuthyrning
Från den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra. Foto: Stockholmshem
Genom att hitta svartkontrakt och otillåten andrahandsuthyrning har Stockholmshems jurister lyckats få loss 215 hyreslägenheter till bostadsförmedlingens kö.

Det har varit tre hyresjurister på Stockholmshem som arbetat aktivt med att hitta otillåtna hyresförhållanden som olovlig andrahandsuthyrning, skenbyten och svarthandel med hyreskontrakt.

Resultatet över förväntan

Under 2019 ledde juristernas arbete till att 215 lägenheter kunde lämnas till bostadsförmedlingens kö, förra året var den siffran 143 lägenheter. Mellan 2016 och 2019 var ökningen hela cirka 80 procent.

Björn Ljung, ordförande i Stockholmshems styrelse, skriver på bolagets hemsida att företagets arbete mot oriktiga hyresförhållanden och organiserad brottslighet har gett resultat över förväntan.

Olovlig uthyrning till Airbnb

Från den 1 oktober 2019 är det ett brott att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra. Ett problem man upptäckt är att allt fler hyr ut sina lägenheter olovligen via olika förmedlingstjänster, som exempelvis Airbnb. En bostad som man uppenbarligen inte behöver för att bo i själv ska gå till dem som står i bostadskö, menar Stockholmshem.

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Bestämmelser
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter