Få kan ha missat nyheterna om den nya huvudbron till Slussen. Den kallas Guldbron för sin framtida guldiga färg. Transporten från fabriken i Kina till Stockholm har följts noggrant av de flesta medier i Sverige.
Den skulle ha anlänt för montering i början av februari men stormar vid framförallt Biscayabukten utanför Frankrike fick det datumet att skjutas fram flera gånger.
Den 11 mars sågs det kinesiska fartyget Zhen Hua 33 komma in mot centrala Stockholm med sin 3 400 ton tunga last. Nu ligger det på en plats i vattnet mellan Skeppsholmen och Södermalm.
Huvudbron är byggd hos företaget CRSBG, China Railway Shanhaiguan Bridge Group, i staden Zhongshan. Redan för fem år sedan togs beslutet att bron skulle tillverkas i ett enda stycke. Valet föll på tillverkaren i Kina då det var en av få som kunde leverera detta enligt Skanska, som är entreprenör.
– Det är inte många leverantörer som kan tillverka en stålbro med den här storleken och komplexiteten. Det var faktiskt precis att bron fick plats i dockan i Shanhaiguan och att deras traverskranar orkade lyfta den färdiga bron, säger Mats Strindevall, chef för stålgruppen inom Skanska Stora projekt, i en kommentar på företagets hemsida.
Resan började i januari från Kina och skulle ha varit framme i Stockholm i början av februari men stormar i Biscayabukten gjorde att datumet fick flyttas fram flera gånger medan Zhen Hua 33 med sin last fick åka runt på havet utanför Spanien i flera veckor.
I nästa vecka, under torsdagen till söndagen, ska huvudbron föras till sin slutgiltiga plats vid den nya Slussen. Det är ett arbete som kommer att kräva noggrannhet och att vädret är på projektets sida.
- Det får inte blåsa för mycket, vi måste ta det lugnt och försiktigt för att det inte ska hamna snett någonstans, säger Ida Mann, byggprojektledare från Stockholms stad.
Även Patric Johnsson, projektchef bro från Skanska, nämner att det kommer att vara små marginaler när bron ska komma på plats.
- Det är rätt tajta marginaler mellan de konstruktioner som är där nere och de pontonerna som bron flyter på. Det gäller att se till att allt verkligen är spikrakt. Vi har 25 centimeter till godo på varje sida, säger han.
För att få bron till land kommer fartyget sänkas ner och bron föras över till pontoner, som bogseras in av båtar. Under de följande veckorna kommer Slussenbron sakta men säkert komma närmare sin slutgiltiga placering.
Långt innan har arbetet med grundläggningen pågått. Pålning har skett så att grunden ska kunna klara av den 3 400 ton tunga bron. Valet av en stålbro har gjorts för att bland annat minska på pålningen som behövde göras och för att få mer öppna ytor under bron.
- Vi har valt en stålbro för att det ska vara en lättare konstruktion än en betongbro. För då hade vi behövt göra mycket större grundläggningsåtgärder. De arbetena är väldigt komplexa här, vi har bland annat 70 meter ner till fast berg, säger Patric Johnsson, projektchef bro från Skanska.
Han säger också att en betongbro inte hade kunnat prefabriceras på det sättet som man kunnat med stålbron. Utan att den istället hade behövt byggas på plats.
I höst ska den nya huvudbron öppnas och så även den ombyggda Katarinavägen. Efter det väntar en rivning av de kvarvarande delarna av den gamla Slussens västra sida.
Arbetet med den nya Slussen i Stockholm startade runt sommaren 2016 då delar av den gamla konstruktionen började rivas. Förutom att bygga en ny huvudbro ingår även bygga nya kajer, anlägga en ny bussterminal i Katarinaberget, en ny park och nya vattenledningar.
Först 2027 ska hela projektet stå klart, när de sista nya byggnaderna är klara. Tidigast 2023 ska den nya bussterminalen tas i bruk.
Arbetet med den nya Slussen i Stockholm startade runt sommaren 2016 då delar av den gamla konstruktionen började rivas. Förutom att bygga en ny huvudbro ingår även bygga nya kajer, anlägga en ny bussterminal i Katarinaberget, en ny park och nya vattenledningar.
Först 2027 ska hela projektet stå klart, när de sista nya byggnaderna är klara. Tidigast 2023 ska den nya bussterminalen tas i bruk.