Varan har lagts till i varukorgen

Husinvesteringar kan rasa med 60 miljarder

Bostäder 24 mar 2020
husinvesteringar
Investeringarna i husbyggnad väntas gå ner kraftigt under kommande två år. Foto: Mostphotos
Coronaviruset ser ut att skapa stor ekonomisk skada i branschen. Nuvarande år och nästa kan i värsta fall ge en minskning på 60 miljarder i husbyggnadsinvesteringar, enligt en ny prognos.

I början av året gjorde konsultföretaget Navet Analytics, tidigare Industrifakta, en bedömning kring satsningar på husprojekt i landet under kommande år. Sedan bröt coronaviruset ut. Nu har beräkningarna reviderats – och det är dystra siffror.

Företaget har tagit fram ett riskscenario som bygger på att ekonomi och efterfrågan påverkas starkt negativt under en längre period. Under nuvarande år kan husbyggnadsinvesteringarna i värsta fall minska med 15-20 procent.

Fortsätter sedan raset handlar det om en sammanlagd minskning på upp till 60 miljarder kronor under 2020 och 2021 jämfört med den ursprungliga prognosen. Med denna utveckling hamnar investeringarna på totalt 189 miljarder för perioden. I prognosen från tidigare i år var siffran 244 miljarder.

Kan bli mildare

Men riktig så stort behöver inte tappet bli. Konsultföretagets huvudscenario utgår från en mildare nedgång där den totala volymen landar på 220 miljarder kronor.

Jens Linderoth är analysansvarig på Navet Analytics. Han berättar att det framförallt är bostadsbyggandet som ser ut att vika först och mest dramatiskt.

Jens Linderoth Jens Linderoth. Foto: Navet

– I nästa steg påverkas privata lokaler medan offentliga byggnader drabbas i mindre grad och i bästa fall kan dämpa fallet något, säger Jens Linderoth till Omvärldsbevakning.

Jämfört tidigare kriser

Analysen bygger bland annat på jämförelser med tidigare kriser. Därutöver har beräkningarna gjorts utifrån ett antal olika antagandet i fråga om utveckling för exempelvis BNP och statistik för bygglov i landet.

– Tidigare kriser har ofta infallit efter en tid med kraftig tillväxt året innan. I detta fall var vi redan inne i en avmattning när den här extrema situationen uppstod.

Slutsatsen är att coronakrisen sannolikt ger en kraftig förstärkning till en konjunkturnedgång som redan var på gång. Vad den exakta omfattningen blir är det idag ingen som vet.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Ekonomi Kris och beredskap
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial