Översynen av Livsmedelsverket kan bli aktuell efter att den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa gjort en ny bedömning. Myndigheten föreslår en skärpt bedömning för hur mycket PFAS en människa kan få i sig utan risk för hälsan. Det är för de fyra PFAS-ämnena PFOA, PFNA, PFHxS och PFOS som Efsa gjort nya bedömningar. Alla ämnena förekommer i mat och i dricksvatten.
– Efsas stränga bedömning är tydlig – vi måste få ner halterna av PFAS-ämnen i miljön så att de inte hamnar i maten eller dricksvattnet, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket har idag rekommendationen att kommunerna ska sänka halterna av PFAS-ämnen i dricksvattnet om dessa är över 90 nanogram per liter. Den gränsen kan komma att ses över av myndigheten efter Efsas förslag.
Inom EU pågår även arbetet med ett nytt dricksvattendirektiv, där gränsvärdena för PFAS i dricksvatten håller på att ses över.
PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen, vilka inte är naturligt förekommande utan har framställts sedan mitten av 1900-talet.
PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen, vilka inte är naturligt förekommande utan har framställts sedan mitten av 1900-talet.