Hyresgästerna efterfrågade kyla och energicentralen behövde renoveras. Då började fastighetsägaren Carl-Henrik Permert leta efter alternativ till den befintliga fjärrvärmen. Valet föll på Energy Machines geoenergilösning med borrhål som bildar ett marklager där energin återanvänds över säsongerna.
– Innan var det många som sa att det här går aldrig, att det är riskabelt, "har du tänkt igenom det här?" Men nu är vi framme, det är färdigt och fungerar väldigt bra, säger Carl-Henrik Permert, i ett pressmeddelande.
Det är en utmaning att borra för bergvärme i innerstan på grund av alla tunnlar och det är svårt att få borrningstillstånd utanför fastighetsgränsen.
– Vi kom runt problemet genom att helt enkelt borra under huset. En lite knepig uppgift i en nästan 100 år gammal byggnad i innerstaden, säger Tobias Nilsson, energiingenjör på Energy Machines.
Vid borrningen användes en modern och miljövänlig teknik där man borrar med vatten istället för tryckluft som drivs av diesel. Detta minskade koldioxidpåverkan under borrningen med 80 procent. Vattenborrningen kräver mindre kraft och mindre borrar, dessutom uppstår inget damm. Detta gör det möjligt att borra inomhus och under befintliga byggnader.