Varan har lagts till i varukorgen
Slutdatumet för solcellsstödet kan skjutas upp
Elproduktion 12 maj 2020
solcellstod
Det finns ett behov av förändringar i solcellsstödet på grund av covid-19. Det konstaterar Energimyndigheten. Foto: Mostphotos
Sista dagen att färdigställa anläggningar som är berättigade solcells- och energilagerstöd är vid årsskiftet. Som en följd av rådande pandemi har flera installationer fått skjutas upp och nu föreslås stödet flyttas fram sex månader.

Slutdatum för solcellsstödet behöver skjutas upp. Det konstaterar Energimyndigheten som lämnat in en hemställan till regeringen om behov av förändringar i stödet.

Sista dagen att slutföra installationen för den som får solcells- eller energilagerstöd är 31 december 2020. Detta kan medföra att de privatpersoner eller företag som sökt solcells- eller energilagerstöd riskerar att inte bli färdiga med installationen i tid för att kunna begära ut sin utbetalning.

Energimyndigheten har skickat in en hemställan till Infrastrukturdepartementet om att den sista dagen att färdigställa anläggningen som anges i förordningarna om stöd till solceller och energilager bör flyttas fram sex månader. Det skulle göra att fler hinner slutföra sina installationer i tid för att få ut det stöd som de fått beviljat.

– Det är viktigt att de som planerar att installera solceller eller energilager faktiskt vågar genomföra installationen som de fått stöd för, man ska kunna känna en trygghet att trots de förseningar som kan bli på grund av den rådande pandemin så kommer man att kunna genomföra installationen i tid, säger Susanne Karlsson, enhetschef för Hållbar el på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Finns energilagerstöd att söka

Detta innebär dock inte att Energimyndigheten föreslår att solcellsstödet eller energilagerstödet ska utökas eller förlängas för nya ansökningar in på 2021. Framför allt för solcellsstödet är köerna långa och det är de anläggningar där man redan fått stöd beviljat, eller de som redan idag står i kö för solcellsstödet, som kommer att behöva möjligheten att skjuta fram slutdatum

För energilagerstödet finns det ännu pengar att söka men söker du solcellsstöd idag är det inte sannolikt att du kan ta del av stödet eftersom det är många som redan sökt.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Elproduktion Eldistribution Finansiering Energieffektivisering Kris och beredskap
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial