Varan har lagts till i varukorgen

Ger råd om ventilation för att undvika Corona

Innemiljö 4 maj 2020
Ventilation och corona
Det är viktigt att upprätthålla en god ventilation under coronapandemin. Foto: Tobias Sterner/Hannu Viitanen
”Fortsätt ventilera och sköt om anläggningarna under coronapandemin”. Det uppmanar branschorganisationen Svensk Ventilation som har tagit fram ett antal försiktighetsåtgärder.

Råden baseras dels på en rekommendation från den europeiska organisationen Eurovent om hur man ska köra och sköta sitt ventilationssystem under pandemin, dels på en vägledning från REHVA (ett samarbetsorgan för de vvs-tekniska föreningarna i Europa) som ger en sammanfattning om hur Coronaviruset kan sprida sig och hur man hindrar det i byggnader.

Följande försiktighetsåtgärder rekommenderar Svensk Ventilation för kommersiella och offentliga lokaler:

  • Upprätthåll effektiv ventilation och säkerställ luftflödena.
  • Stäng av eventuell återluft, så att all tilluft om möjligt består av uteluft.
  • Kontrollera att aggregaten är injusterade med rätt tryckbalans och att service är utförd enligt tillverkarens anvisningar.
  • Byt filter som vanligt, alltså när kalendern eller övervakningssystemet indikerar att det är dags. Följ god generell praxis vid filterbyten, alltså se till att personalen använder de vanliga skyddsåtgärderna: heltäckande kläder, handskar, andningsmask och skyddsglasögon. Lägg det gamla filtret i en plastpåse och försegla den.

Nuvarande kännedom om spridningen

Enligt forskarna smittar sjukdomen huvudsakligen via droppar från en infekterad person när denne hostar, nyser eller pratar. Därför är det effektivt med social och fysisk distansering för att förhindra smittspridningen.

Idag finns det inga bevis för att luftburet coronavirus smittar via ventilationssystemen men man bör ändå försöka hålla nere koncentrationen av luftburna droppar, skriver Eurovent i sina rekommendationer. Detta kan uppnås genom att upprätthålla en effektiv ventilation.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Innemiljö Kris och beredskap Lokaler Ventilation
Fackområden

Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial