Varan har lagts till i varukorgen
Energisvenska för utländska experter
Energi 19 maj 2020
Boken Energisvenska - fjärrvärme
Boken Energisvenska tar upp vanliga situationer inom energibranschen och sådant som man behöver kunna läsa, skriva och säga i arbetet. Foto: Leif Ingvarson, Energiföretagen
Nyanlända tekniker och ingenjörer kan få hjälp att lära sig yrkesspecifika termer och begrepp som används inom energibranschen med den nya läroboken ”Energisvenska”.

Energiföretagen står bakom boken vilken riktar sig till de som redan kan grunderna i det svenska språket men behöver ett verktyg för att snabbare komma in i arbetsuppgifterna hos ett energiföretag.

Boken är skriven som en guide till språket i några vanliga arbetssituationer inom följande yrken:

  • driftledare för elnät
  • distributionselektriker
  • drifttekniker för fjärrvärme.

I boken tas tekniska begrepp och termer upp men även vanliga svenska ord från det allmänna språket som används både på jobbet och i vardagslivet. Boken innehåller även ett stort antal övningar och det finns ljudfiler till hörövningarna på Energiföretagens webbplats.

Äldre parlör kompletterar

Sedan några år tillbaka finns även en svensk-engelsk-arabisk parlör för nyanlända energiexperter, vilken omvärldsbevakning har skrivit om tidigare. Genom åren har parlören utökats och Elin Fellers, projektledare på Energiföretagen, tycker sig se att användningen har ökat:

– Det är roligt att den börjar sprida sig och att fler och fler fått upp ögonen för Parlören. Den är ett utmärkt komplement till Energisvenska. Tillsammans utgör de två viktiga pusselbitar för tekniskt kunniga utrikesfödda som vill etablera sig inom energibranschen, säger Elin Fellers i ett uttalande på Energiföretagens webbplats.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Eldistribution Jämställdhet och mångfald Kompetens Kyla Värme
Fackområden

El & Tele VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial