Det har kommit in klagomål till Datainspektionen mot ett kommunalt bostadsbolag i Uppsala. Klagomålet handlar om att bolaget satt upp en bevakningskamera i trapphuset som är direkt riktad mot en av de boendes ytterdörr.
Det ska till ett tungt vägande skäl för ett bostadsbolag att sätta upp en bevakningskamera på ett sätt som gör det möjligt att kartlägga en boende och dennes besökare, skriver Gustav Linder, jurist på Datainspektionens hemsida.
Bostadsbolag och bostadsrättsföreningar behöver inte ansöka om tillstånd för att kamerabevaka i ett trapphus. Däremot måste den som tänkt kamerabevaka alltid bedöma att det finns ett rättsligt stöd som motiverar bevakningen, till exempel en intresseavvägning eller att bevakningen är nödvändig för att utföra en uppgift av allmänt intresse.
Den nya kamerabevakningslagen började gälla den 1 augusti 2018 och innebär en del förändringar jämfört med tidigare. Färre behöver söka tillstånd men den som vill kamerabevaka måste se till att även följa reglerna i dataskyddsförordningen respektive brottsdatalagen.
Europeiska Dataskyddsstyrelsen antog även nya riktlinjer för kamerabevakning och GDPR den 29 januari 2020. Bland annat innehåller riktlinjerna högre krav på att informera de registrerade mer omfattande än tidigare.