Varan har lagts till i varukorgen

Coronaviruset ska spåras i avloppsvattnet

henriksdals_reningsverk_webb
Avloppsvatten från reningsverken i Henriksdal och Bromma i Stockholm ska analyseras för att hitta coronaviruset. Foto: Mostphotos & Tobias Sterner
Flera aktörer samarbetar för att spåra cornaviruset i Stockholms avloppsvatten. Förhoppningen är att kunna förutse en andra våg av viruset.

Genom att ta vattenprov på avloppsvattnet i Stockholm hoppas man kunna hålla koll på utvecklingen av coronaviruset. Det kommunala VA-bolaget Stockholm vatten och avfall samarbetar nu med KTH och SciLifeLab för att analysera prover på vattnet.

Analyserna som görs är genetiska och förhoppningen är att kunna följa utvecklingen och frekvensen av coronaviruset bland Stockholms befolkning.

– Att viruset går att spåra på detta sätt ger nya möjligheter att uppskatta spridning av covid-19 i samhället, säger Prosun Bhattacharya på KTH:s hemsida. Hon är medlem i forskningsgruppen och expert på vatten och folkhälsa.

Ge förvarning

Viruset följer med avföringen och kan sedan spåras i flera veckor framåt. Forskare hoppas att kartläggningen ska göra det möjligt att analysera förekomsten av coronaviruset och i vilken omfattning den finns.

Jämfört med ett vanligt testande inom sjukvården tror man också att detta gör att man tidigare kan få en varning om ett större utbrott. Medan det inom sjukvården kan ta upp till tre veckor från att en person smittas till att den testas för coronaviruset kan man via reningsverken snabbare se utvecklingen.

Dock finns det inga tecken på att viruset överlever i avloppsvattnet eller i reningen i ett modernt reningsverk. Det utgående vattnet förväntas därför inte innehålla coronaviruset.

Bevaka ämnen i artikeln

Kris och beredskap Utredning och program Vatten och avlopp
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter