Varan har lagts till i varukorgen
Byggkvalitet ska jämföras i ny mätmodell
Digitalisering 13 maj 2020
bild_qpi
Verktyget genererar ett särskilt kvalitetsindex som ska underlätta jämförelser och analys i projekt. Foto: Mostphotos
Många byggherrar har svårt att mäta kvaliteten i sina projekt. Nu lanseras ett verktyg för detta. Den nya mätmetoden ska ge nyckeltal och ett index för resultat i byggverksamheten.

Ungefär 100 miljarder kronor. Så mycket försvinner årligen i form av svinn och felskostnader i svenska bygginvesteringar. Med ett nytt verktyg ska förlusterna bli mindre.

Det är organisationen Byggherrarna som tillsammans med Luleå tekniska universitet och företaget Binosight har utvecklat en särskild tjänst för kvalitetsbedömning av byggprojekt. Med den nya mätmodellen går det att få fram ett värde som kallas Project Quality Index, PQi.

Snabbare och billigare

Tanken är att möjliggöra mätningar som är snabbare, enklare och billigare med stöd av digitalisering och artificiell intelligens, AI. Mätresultaten kan sedan sammanställas till olika nyckeltal. Med hjälp av PQi och de framtagna värdena ska det gå att jämföra och analysera projekt för att kunna hitta förbättringsmöjligheter.

Tommy Lenberg Tommy Lenberg. Foto: Byggherrarna

– Syftet är att ge byggbranschens alla parter en gemensam plattform för benchmarking och förbättring, säger Tommy Lenberg som är VD på Byggherrarna, i ett pressmeddelande.

Mått och nyckeltal

Idag är det ofta svårt att få mätbarhet inom byggverksamhet. Enligt Byggherrarna är det så mycket som 70 procent av landets beställare som saknar mått och nyckeltal för att följa upp resultat i olika projekt.

Förhoppningen är nu att PQi bli en referens för kvalitetsarbete som hela branschen kan förhålla sig till. Sedan tidigare finns även mätverktyget Byggprocessmätning.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Digitalisering Ekonomi
Fackområden

Anläggning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial