Regeringen beslutade tidigare i vår om en förordning om rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher, för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Stödpaketet är på omkring 5 miljarder kronor och ska gå till lokalhyresgäster i utsatta branscher.
Några fakta kring stödet:
Fastighetsägarna är en organisation som efterfrågat förtydliganden för att få klarhet i bland annat tillämpningen av stödet till utsatta lokalhyresgäster
Boverket har nu publicerat en vägledning om hur förordningen om statligt stöd till lokalhyresgäster i utsatta branscher ska tolkas. Boverket kommer även att anordna ett direktsänt webbseminarium den 15 maj om det nya hyresstödet. Detta kommer även att handla om coronavirusets effekt på Boverkets arbete inom sina verksamhetsområden.
Fastighetsägarna har sedan förordningen offentliggjordes fått mängder av frågor från medlemmar. Många hyresvärdar vill använda sig av stödet för att underlätta för sina lokalhyresgäster men det har varit stora oklarheter med hur villkoren för stödet ska tolkas och tillämpas, har man upplevt.
– Det är välkommet med förtydliganden för att hyresvärdarna ska kunna veta på vilka villkor som stödet kan beviljas och utbetalas. För att stödet ska kunna nå lokalhyresgästerna behöver oklarheter och risker minimeras, säger Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige på deras hemsida.
Boverket har nu förtydligat vad som gäller i vissa delar, till exempel att det är möjligt för hyresvärden att bevilja även andra ekonomiska lättnader för hyresgästen för samma period som hyresrabatten avser. Men det saknas fortfarande svar på andra viktiga frågor, menar Fastighetsägarna. Till exempel vad som händer om lokalhyresgästen försätts i konkurs eller ansöker om företagsrekonstruktion.