Varan har lagts till i varukorgen

Svårt läge för dricksvattenförsörjningen

Hållbarhet 29 jun 2020
bevattningsforbud_webb
Båstad är en av drygt 30 kommuner som hittills infört bevattningsförbud på grund av för hög användning av dricksvatten. Det är tredje sommaren i rad som kommunen infört förbudet. Foto: Tobias Sterner & NSVA
Hög värme och lite nederbörd. Så ser början av sommaren ut och flera VA-bolag upplever en stor efterfrågan, vilket kan orsaka kapacitets- och vattenbrist. Flera åtgärder görs för att möta problemen.
Myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU, varnar för låga grundvattennivåer under sommaren. Särskilt gäller detta små grundvattenmagasin, som reagerar snabbare om det är lite nederbörd eller ett större vattenuttag. Även om det generellt ser bättre ut i stora delar av Sverige för större magasin, som framförallt används av VA-bolag för att producera dricksvatten, så finns det vissa områden där nivåerna är mycket under de normala.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad

Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.

Prova idag. Automatiskt avslut.

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Kris och beredskap Vatten och avlopp
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter