För att täcka det energiuttag som krävs av dagens värmepumpar och samtidigt behålla den tekniska livslängden på borrhålet finns idag ett antal alternativ:
- Effektivisera energianvändningen, till exempel genom att tilläggsisolera vinden, byta fönster och installera FTX-ventilation – då minskar husets effektbehov och mindre effekt behöver tas ut från borrhålet.
- Borra ett nytt borrhål – enligt Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen sker detta i ungefär 50 procent av fallen när en bergvärmepump byts ut.
- Nyttja bergvärmepumpen för att kyla huset sommartid – då återladdas berget vilket ger värmepumpen en bättre prestanda för följande säsong.
- Ha en kombinationslösning med till exempel:
- uteluftkonvektor – här används luftvärme som kopplas till borrhålet för återladdning med värme från uteluften då huset har ett lågt effektbehov och utetemperaturen är hög.
- solvärme – här finns flera lösningar, varav en är att höja köldbärartemperaturen genom att använda överskott av solvärme
- frånluftsvärme – här används värmen i ventilationens frånluft för att höja köldbärartemperaturen
- Begränsa uttaget av värmeenergi från borrhålet genom att styra utifrån borrhålets temperatur. Det innebär att när temperaturen sjunker i borrhålet tar elpatron eller elpanna vid för att tillgodose husets värmebehov. Värmepumpens kapacitet används inte fullt ut och elräkningen blir dyrare för husägaren.