Varan har lagts till i varukorgen

Så blir framtidens yrkesroller i byggsektorn

Snåret 24 jun 2020
snaret-yrkesroller
Petter Bengtsson, Jed Klebanow och Kajsa Simu diskuterar framtida yrkesroller i senaste Snåret. Foto: Linn Blomqvist och Kurt Berggren.
Flera yrkesroller måste vara beredda på förändring när byggandet blir allt mer digitaliserat och industrialiserat. I senaste Snåret diskuteras var behovet av omställning är som störst.

Byggbranschen blir allt mer digitaliserad och industrialiserad. Det betyder att en del roller kanske inte försvinner, men förändras och att nya dessutom tillkommer. Men var blir omställningen som störst? 

Det diskuterar Kajsa Simu, strategiutvecklare på NCC och forskare vid Luleå Tekniska Universitet, Jed Klebanow från Fullstack Modular och Petter Bengtsson, vd på Zynka BIM i senaste avsnittet av Snåret.

En ny verklighet på byggarbetsplatsen

Kajsa Simu möter en stor idérikedom på byggarbetsplatserna där hantverkarna ofta är bra på att definiera vad som skulle kunna effektiviseras i deras del av processen.

– Ändå är det dit digitaliseringsförändringarna inte nått i samma utsträckning som i övriga branschen, säger hon och framhäver standardiseringar som ett nyckelverktyg för förbättring, säger hon.

Yrkesroller i en industriell byggprocess

Det industriella byggandets framfart påverkar självklart också yrkesrollerna. I USA ser man bland annat hur hantverkarnas vardag effektiviseras genom mer flytande roller än tidigare.

– Rörmokare och elektriker arbetar sida vid sida och hjälper varandra. Med enkel träning kan de parallellt stötta varandras jobb så ingen bara sitter och väntar på den andra, berättar Jed Klebanow.

Yrkesgrupper som får se upp

Men det är inte bara på byggarplatsen som förändringar i yrkesrollerna är att vänta. I Snåret analyseras också hur beställare och entreprenörer själva bör förändra sitt arbete:

– Jag tror att alla yrkesgrupper kommer att behöva ändra sin affär och förändra innehållet i erbjudandet, säger Petter Bengtsson.

I Snårets diskussion står det väldigt klart att ingen som verkar inom bygg, oavsett yrkeskategori, kommer kunna undvika digital anpassning. Lösningarna finns på flera nivåer och är under ständig utveckling, men den som är tidig på bollen verkar bli en vinnare som kan kamma hem många effektiviseringsfördelar.

 

Bevaka ämnen i artikeln

Snåret Digitalisering Kompetens
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter