Varan har lagts till i varukorgen

Ja till större komplementbyggnader

Bestämmelser 22 jun 2020
komplementbyggnader_vid_villa
Från den 1 augusti krävs inget bygglov för komplementbyggnader som är upp till 30 kvadratmeter stora. Foto: Johan Bjurer/Mostphotos
Komplementbyggnader upp till 30 kvadratmeter stora ska kunna byggas utan bygglov. Det röstade riksdagen för i förra veckan.

Idag får en komplementbyggnad upp till 25 kvadratmeter uppföras i närheten av ett en- eller tvåbostadshus utan bygglov. Men efter att en motion av riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) ska det snart gälla för byggnader upp till 30 kvadratmeter stora.

En komplementbyggnad kan vara ett fristående uthus, ett garage eller en mindre byggnad. Regeln gäller för byggnader som har en lägre standard än ett permanentbostadshus.

Riksdagen röstade för ändringen efter att den tillåtna storleken på de så kallade Attefallshusen ökade från 25 till 30 kvadratmeter i mars i år. Man anser att en liknande ökning ska tillåtas för komplementbyggnader.

Den nya regeln ska skrivas in i plan- och bygglagen och börja gälla från den 1 augusti i år, 2020.

FAKTA Komplementbyggnader

En komplementbyggnad är till exempel ett garage, carport, förråd, gäststuga, vedbod, växthus, bastu eller båthus. Enligt Boverket ska dock en komplementbyggnad alltid vara ett komplement till ett bostadshus. 

Källa: Boverket
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Lov och tillsyn
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial