Varan har lagts till i varukorgen
Första vindkraftstornet i trä på plats
Forskning 9 jun 2020
vindkraft.webb
Som en del i ett forskningsprojekt har ett vindkraftstorn i trä rests i Göteborg. Foto: Modvion
Sveriges första vindkraftstorn i trä har rests utanför Göteborg. Tornet är 30 meter högt och och ska användas i forskningssyfte.

Moelven Töreboda medverkar i ett innovationsprojekt med bland annat det svenska innovationsföretaget Modvion med syftet att utveckla ett koncept för 150 meter höga vindkraftstorn i limträ.

Planen är att under 2022 ska det första trätornet i kommersiell skala att byggas.

Modvion har skrivit under avsiktsförklaringar med Varberg Energi om ett 110 meter högt torn och med Rabbalshede Kraft om 10 torn, minst 150 meter höga.

– Det här är ett stort genombrott som banar väg för nästa generations vindkraftverk. Laminerat trä är starkare än stål vid samma vikt och genom att bygga i moduler kan vindkraftverken bli högre. Genom att bygga i trä minskar vi dessutom koldioxidutsläppen vid tillverkningen och lagrar i stället koldioxid i konstruktionen, säger Otto Lundman, vd på Modvion AB i ett pressmeddelande.

Fördelarna med trä

Enligt Moelven är fördelarna med att bygga ett vindkraftstorn i trä många. De kan byggas till lägre kostnad än stål vilket sänker produktionskostnaden för vindkraftselen.

Den koldioxid som tas upp av träd när de växer lagras i trätornen vilket gör att vindkraftverken är klimatneutrala redan från start. Det är också möjligt att bygga högre torn då modulkonceptet gör att delarna kan transporteras på allmän väg.

– Modulariteten gör att tornen kan staplas i varandra, vilket gör att de tar betydligt mindre plats och är mycket enklare och billigare att transportera, säger Otto Lundman i ett citat på företagets hemsida.

Beställare av tornet på Björkö

Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum på Chalmers är beställare av trätornet på Björkö.

– Vindkraft beräknas vara EU:s största kraftkälla redan 2027. Med vindkraftstorn i trä får vi ännu klimatsmartare förnybar el att möta klimatkrisen med, säger Ola Carlson, föreståndare vid Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum och biträdande professor i förnybar elkraftproduktion.

Bevaka ämnen i artikeln

Forskning Elproduktion Hållbarhet Miljö Teknik
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter