Varan har lagts till i varukorgen
Uppsving för renovering under corona
Renoveringar 14 jul 2020
huvudbild_virkeochskrap
Många svenskar satsar på renovering under coronapandemin. Foto: Michael Folmer/Mostphotos
Svenskarna renoverar som aldrig förr. Under våren när coronapandemin bromsade in Sverige på många sätt syntes en tydlig ökning i renoveringsviljan.

Under maj steg Renoveringsindex med 0,82 procent. Hittills i år har Renoveringsindex stigit med 3,35 procent.

Renoveringsindex är ett värde som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar.

– Trots dessa dystra tider med oro, sjukdom och tuffare ekonomi för många ser vi tydligt att många svenskar kanaliserar sin energi till att renovera. Bra underhåll och renovering är viktigt för att bibehålla och öka värdet på sitt hem, säger Mikael Holmstrand vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex i ett pressmeddelande.

Markant ökning

Under mars, april och maj i år omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar ungefär 18,6 miljarder kronor i Sverige enligt SCB:s siffror. Det är en markant ökning jämfört med samma period 2019 då motsvarande siffra var 16,3 miljarder kronor.

Samtidigt spenderade svenskarna ungefär 7,8 miljarder kronor på rot-avdragsberättigade tjänster. Det innebär att Renoveringsindex under coronamånaderna mars – maj steg med hela 3,0 procent.

Både planeten och hushållet tjänar på att vi tar hand om det vi har

– Under hela 2019 såg vi en stadig uppgång i svenskarnas renoveringsvilja, men uppgången under den här perioden är ännu starkare. Det är glädjande att många satsar på underhåll och renovering av sina hem. Både planeten och hushållet tjänar på att vi tar hand om det vi har, säger Mikael Holmstrand.

Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar Bostäder
Fackområden

Förvaltning Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter