Varan har lagts till i varukorgen
TV: Biologisk rening av fett med bakterier
Avfall 17 jan 2020

Din webbläsare har inte stöd för all funktionalitet, uppgradera till en nyare version av Internet Explorer eller ladda ner Google Chrome, Edge, Safari eller Firefox.

Systemet syresätter vattnet med hjälp av en kompressor och tillsätter bakterievätskan som blandas runt i fettavskiljaren. Foto: Manfred Otterheim
Att använda bakterier i kampen mot fett i avlopp och köksventilation är en teknik som har funnits i drygt 20 år. Omvärldsbevakning har besökt Skepptuna där kommunen valt att satsa på tekniken.

Biologisk rening av fett med hjälp av bakterier är en teknik som ligger i tiden. Tekniken går att använda i fettavskiljare och reningsverk men även i storköksventilation, som ett alternativ till ozon och UV-ljus. Det går även att använda i avfallsutrymmen fast då i form av luktborttagare.

På Bioteria, som är det enda företaget i Sverige som tillhandahåller tekniken, har man märkt av ett ökat intresse och i dagsläget samarbetar man med 132 kommuner. I Skepptuna har Sigtuna kommun valt att satsa på tekniken. Förutom fettavskiljare och storköksventilation har man även ersatt befintliga trekammarbrunnar med ett mindre reningsverk med biologisk rening.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Avfall Ventilation Vatten och avlopp Miljö Projektering Teknik
Fackområden

Anläggning Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial