Jenny Sahlin från forskningsföretaget Profu har varit en av projektledarna för undersökningen, som gjordes tillsammans med forskningsinstitutet RISE. Den visar att en stor del av det byggavfall som slängs som brännbart egentligen kan återvinnas.
Hon säger att många företag arbetar för att bli bättre men att det inte når hela vägen.
– Man kan generellt säga att även om ambitionen är hög så är det svårt att nå ut i praktiken, säger Jenny Sahlin.
I projektet har det gjorts 13 plockanalyser av bygg- och rivningsavfall. Nio på avfall från nybyggnationer av bland annat kontor, skolor och lägenheter. Fyra är gjorda på avfall från rivningar och renoveringar av bostäder och skolor.
Resultatet visar att en hel del av det material som hamnat i brännbart byggavfall istället hade kunnat återvinnas. I snitt utgjordes det brännbara byggavfallet till 30 procent av pappers- och plastförpackningar.
– Man såg att det är mycket förpackningar och det ligger under ett producentansvar som egentligen ska hamna i ett annat flöde än det som går till förbränning, säger Jenny Sahlin.
En slutsats i projektet är att det är en stor potential att minska byggavfall till förbränning om byggarbetsplatser inför en bättre källsortering och insamling av förpackningar av plast, papper och kartong.
Dock är det svårare med återvinning av rivningsavfall jämfört med det som uppstår vid byggnation.
– Potentialen är betydligt större för att minimera byggavfall än det från rivning. Vid den senare är mycket redan mixat. När man bygger finns det en större möjlighet att planera och ha rena material.
Jenny Sahlin berättar att studien visar också att många företag arbetar mycket med att öka återvinningen och försöker få in ett tänk på hela processen från början. Men att det kan vara svårare att genomföra det.
– När man väl står på bygget så är det ofta tidspressat och platsbrist. Det är bråttom helt enkelt och då slänger man på den enklaste vägen istället för att sortera avfallet, säger hon.
För att vara ambitiös och lyckas komma till rätta med det menar hon att företag behöver arbeta med frågan redan från design- och planeringsfasen på inköpssidan.
Har finansierats av SBUF, RE:Source, Avfall Sverige och tio stycken olika svenska energiåtervinningsföretag. Studien har gjorts av RISE och Profu.
Har finansierats av SBUF, RE:Source, Avfall Sverige och tio stycken olika svenska energiåtervinningsföretag. Studien har gjorts av RISE och Profu.