Varan har lagts till i varukorgen
Stor miljöpåverkan med engångs-LED i utemiljö
Belysning 27 jan 2020
30933258-led-street-lamp
Engångs-LED-armaturer är en riktig miljöbov visar en undersökning. Foto: Mostphotos
Det är varken klimatsmart eller plånboksvänligt med engångs-LED-armaturer som utomhusbelysning. Det visar en rapport från Villaägarna.

Jämförelserna i rapporten visar tydligt att den potentiella miljöpåverkan för engångs-LED-armaturer som används utomhus kan vara upp till tre gånger så stor jämfört med LED-armaturer med utbytbar lampa/modul. Detta sett under en 25-års period. 

 Det är varken klimatsmart eller plånboksvänligt med dessa typer av lampor. Att slänga hela armaturer istället för att byta ljuskälla, är ett onödigt slit-och-släng som inte hör hemma i ett modernt och hållbart samhälle, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg i ett pressmeddelande.

Till att börja med är klimatpåverkan densamma för de olika armaturerna, men över tid har engångs-LED-belysningen större påverkan. Brytpunkten kommer den dagen belysningen behöver bytas ut, vilket är ungefär sex år om brinntiden är 25 000 timmar. Brinntiden för utomhusbelysning med skymningsrelä ligger på ca 4 000 timmar om året (SABO 2013).

Då är belastningen som störst

Det är ingen signifikant skillnad på miljöbelastningen om armaturerna har en utbytbar LEDlampa eller utbytbar LED-modul under förutsättning att belysningsarmaturer med utbytbar LED-modul hanteras på ett sådant sätt att själva modulen byts ut när LED-diodens livslängd är slut.

En annan aspekt som kan påverka utfallet negativt för den integrerade LED-belysningen är att när belysningen förr eller senare går sönder finns risk för att samma typ av belysning inte längre finns på marknaden. När den integrerade LED-belysningen i till exempel en av fyra fasadlampor går sönder, kan den integrerade LED-belysningen ha slutat säljas.

– Från en dag till en annan saknar du enhetlig belysning och står då inför valet att även byta ut de armaturer som fortfarande fungerar, säger Ulf Stenberg.

Även vikten påverkar 

Den potentiella miljöbelastningen är också proportionell mot utebelysningens vikt. Tyngre LED-utebelysningsarmaturer som behöver bytas ut och som på grund av design kanske väger 4 kilo istället för 1 kilo ökar miljöbelastningen.

I ett sådant fall är klimatpåverkan upp till fyra gånger högre för en integrerad LED-belysning utan möjlighet till byte av LED-lampa/modul än för en icke integrerad LED-belysning över en 25 års studieperiod.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Elinstallation Energi Hållbarhet Miljö
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial