Varan har lagts till i varukorgen

Små förändringar kan ge stora resultat

Värme 22 jan 2020
termostat.webb
Små beteendeförändringar kan ha stor påverkan på energiomställningen, visar en ny rapport. Foto: Mostphotos
Små beteendeförändringar som att sänka temperaturen i sitt hem med en grad kan ha stor påverkan på energiomställningen. Det visar en ny rapport från Sweco.

Beteendeförändringar kan göra stor skillnad i energiomställningen, visar en rapport från Sweco. Genom att sänka temperaturen i europeiska hushåll med en grad under ett år skulle energibesparingen räcka till att tillhandahålla el till Stockholmsregionen i mer än sex och ett halvt år. 

Samtidigt har nästan hälften av svenskarna inte gjort några aktiva val för att minska eller ändra sin energianvändning.

För att genomföra övergången till ett hållbart energisystem måste vi kombinera beteende och tekniska åtgärder, menar Magnus Lindén, energiförsörjningsexpert på Sweco.

– På ett kollektivt plan har vi större påverkan än man skulle kunna tro. På europeisk nivå kan även små förändringar i beteendet få stor påverkan. Ett flertal länder är fortfarande beroende av fossila bränslen, vilket innebär att ju mindre energi vi använder, desto större utsläpp sparar vi. Det går exempelvis att uppnå en betydande effekt genom att sänka inomhustemperaturen med en grad, säger Magnus Lindén i ett pressmeddelande.

Vanligaste sättet att energibespara på

Det vanligaste när man vill energibespara är att ersätta glödlampor med LED-lampor, visar undersökningen. Men det är inte med belysningen det går att göra den största insatsen hemma. 

I hemmet använder vi främst energi till uppvärmning, som står för ungefär två tredjedelar av vår slutliga energianvändning. Lägger vi därtill tiden för att duscha och ta ett bad står uppvärmningen för 80 procent av den slutliga energianvändningen.

Energibesparingar kopplat till uppvärmning bör vara utgångspunkten för effektiva åtgärder i bostäder, menar Sweco.

– Om fler skulle reflektera över sin energianvändning så gör det stor skillnad både för miljön och utmaningen i våra elnät. Det du enkelt kan göra själv är att välja grön el, sänka temperaturen och anpassa din elförbrukning till andra tider på dygnet. Kör disk- och tvättmaskinen på natten och välj grön el på samma sätt som du väljer ekomjölk i affären, säger Magnus Lindén.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Värme Energi Energieffektivisering Bostäder Eldistribution
Fackområden

El & Tele VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial