Det finns ett behov av ökad kunskap om hur fastighetsägare kan minska effekttopparna för fjärrvärme, fjärrkyla och el. Foto: Mats Lindgren
Genom att styra elanvändningen och värmesystemet på ett smart sätt och eller lagra energin kan fastighetsägare reducera sina effekttoppar, vilket kan spara både pengar och miljö. En ny studie ger flera exempel på lösningar.
I jakten på att kapa kostnader och minska miljöpåverkan har fastighetsägarnas intresse för att reducera effekttopparna för fjärrvärme, fjärrkyla och el ökat under de senaste åren.
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Brådskande utmaningar gällande trånga elnät på vissa platser i Sverige kräver nya innovativa lösningar och ett mer flexibelt elsystem. Effekttariffer i kombination med batterilager kan vara en lösning visar ett examensarbete.
DEBATT: Energieffektivisering är ett uttryck som används väldigt ofta i energisammanhang. Tyvärr är inte en minskad energianvändning linjärt med kostnadsbesparingen.
För att öka den digitala kunskapen hos byggherrar har Byggherrelyftet skapats. Det är ett av projekten som genomförts i innovationsprogrammet Smart Built Environment.
Det finns luft-luftvärmepumpar som täcker hela uppvärmningsbehovet i ett småhus. Kunskapen om dessa behöver dock öka och produkterna vidareutvecklas, visar en ny förstudie.
Mängden betong i vanliga brotyper kan minska med upp till 30 procent och ändå klara kraven. ”Det används ofta mer betong än vad som behövs”, säger Per Kettil på Skanska.